top of page

David Tudela: "És gràcies a l’altruisme i romanticisme dels vilafranquins que tenim la festa mé

David Tudela és un vilafranquí de tota la vida. Va néixer l’any 1977, i als seus 37 segueix vivint a Vilafranca. És dissenyador gràfic i fins fa poc era vicepresident de Media màrqueting dels Castellers de Vilafranca, la colla castellera amb més prestigi. Enguany ha estat escollit, amb 4 vilafranquins més, administrador de la Festa Major: l’esdeveniment folklòric i identitari més important de la capital penedesenca. Ens rep a un petit despatx de l’Ajuntament atapeït d’objectes i documents per tots racons, mentre a la sala del costat la resta d’administradors es reuneixen per continuar treballant en la Festa Major.


David Tudela parlant de les problemàtiques de la Festa Major // FOTO: Joana Sadurní

Feina...?


Uf, molta més de la que em pensava, la veritat... Per mi el que estem fent ara és com tota la feina que feia amb els castells durant tres o quatre anys però concentrada en vuit mesos, és una passada, però de moment una gran experiència també.


Quina ha estat la teva relació amb la Festa Major de Vilafranca?


Suposo que com a tots els vilafranquins, des de ben petit, però la visc molt més íntimament des que faig castells. La primera imatge que em va impactar va ser quan tenia quatre o cinc anyets i vaig veure les torres humanes al mig del carrer: era molt petit, però és el primer record de la meva vida.


Quin és el procediment que va seguir l’Ajuntament per proposar-te ser administrador?


T’enganyen! Et diuen una mentida piadosa per dur-te a l’Ajuntament i allà t’ho deixen anar. Jo algun any havia fet els vídeos del sorteig de la Diada de Sant Fèlix i creia que em proposarien un projecte relacionat amb vídeo i imatge. Quan vaig seure i em van dir que en realitat m’havien trucat per ser administrador vaig haver de demanar-los que m’ho repetissin. I quan ho van fer vaig quedar-me parat, recordo baixar al carrer de la Cort, mirar la plaça i pensar “uf!!”. Tot i així no vaig decidir-me de seguida, perquè al ser vicepresident de Media Màrqueting dels Castellers de Vilafranca no podia deixar la colla penjada i m’ho havia de pensar bé. A més, també s’ha de consultar amb l’entorn familiar perquè són moltes hores i t’afecta tots els aspectes del dia a dia. Ara ja està tot acordat i tinc moltes ganes i il·lusió.

"És clau que els administradors tinguin una bona relació. Nosaltres hem aconseguit crear una petita família."


Per què creus que t’ho van oferir a tu?


Al principi em va xocar: si comptem els privilegiats que han estat administradors de la Festa Major de Vilafranca segurament no arribaríem ni al miler, ho han estat només alguns centenars i és un càrrec molt important. Suposo que per a que t’ho proposin has d’estar molt involucrat tant en la mateixa Festa Major com a Vilafranca: que jo formi part dels castells segurament hi haurà ajudat, però sempre m’he implicat molt tant en la Festa Major com en Vilafranca.


De què tenen cura els administradors: des del primer a l’últim detall de la Festa Major o reben ajuda?


Rebem molta ajuda: és impossible que cinc persones, des de la desconeixença, puguin organitzar tota la Festa Major. Tot i així aquesta festa acostuma a seguir un mateix patró i ja saps per on anar, perquè hi ha molts aspectes repetitius que ja han quedat establerts des de sempre. A més, hi ha col·laboradors habituals que cada any fan la mateixa tasca i ens guien força. D’altra banda nosaltres hem de buscar recursos, acordar la graella de concerts, dialogar amb els balls, tenir cura de la pirotècnia... Per a mi per exemple està sent molt especial poder gestionar la Diada de Sant Fèlix, conèixer les colles i poder parlar de la Diada obertament.


Com va ser el principi i com està anant de moment?


No ens coneixíem entre nosaltres, però des que ens van presentar que les pluges d’idees no han parat, ens avenim molt i de seguida vam posar-nos a treballar i a quedar per anar-ho preparant tot. Ha estat una feina constant des del primer dia i tenim molta pressió. Per mi és la millor festa de Catalunya i valorada internacionalment, és la festa més important. A més com que Vilafranca és Capital Cultural aquest any, tindrem moltes mirades posades sobre la Festa Major. La seva organització és complexa i gratificant alhora, però patim perquè tot vagi bé, per triar els concerts que més puguin agradar, perquè les processons vagin àgils, perquè hi hagi una bona Diada Castellera, i sobretot poder aconseguir els recursos necessaris.

L'administrador (a la dreta) mostrant-nos fotografies antigues de la Festa Major // FOTO: Joana Sadurní


Cada administrador té facultats diferents, ho aprofiteu per repartir-vos l’organització de la Festa Major?


Sí, la veritat és que tots som d’àmbits molt diversos, però ho consensuem absolutament tot. Ens repartim els temes i un cop tenim propostes, decidim entre tots cinc què fem.


LES DIFICULTATS DE SER ADMINISTRADOR


Quina és la part més difícil de ser administrador?


Totes ho són, però la que més preocupa són els diners. Estic segur que tots els administradors dels anys anteriors han tingut aquest neguit: trobar els diners i els recursos és la part més feixuga. Ens ocupa molt de temps mental, però per sort a Vilafranca hi ha molt de romanticisme amb la Festa Major, tothom és molt altruista i donen el que tenen i el que poden, i si no poden aportar amb diners aporten amb espècies. És gràcies a això que tenim la festa més important del país.


"El lema de la Festa Major és “Vine a fer història” perquè tots hi tenim cabuda: tots som Festa Major."


Els canvis que s’han plantejat de cara a la Festa Major són per millorar-la o venen donats pel fet de ser Capital Cultural?


En primer lloc hem de pensar que la capitalitat cultural i la Festa Major són dos esdeveniments en paral·lel que en un moment concret es creuen. Però no són el mateix: la Festa Major és autònoma, utilitza uns recursos completament diferents als de la capital de la cultura. Els canvis que s’han produït, es produiran o s’intenten fer són fruit de les propostes dels anys anteriors. Hi ha un consell de Festa Major format per historiadors, persones dels balls o les colles que coneix molt bé la Festa Major i treballa durant tot l’any per veure què es pot fer per millorar-la. La Festa Major ha anat evolucionant cada any, no hem de tenir por als canvis i si són per millorar-la els hem d’acceptar. La gent ha de ser conscient que hi ha actes que han d’acabar abans i que s’han d’agilitzar les coses.


A part de la Festa Major també existeix la Festa Major Alternativa. Com a administradors hi teniu algun paper?


És una festa que va dirigida a un públic específic de Vilafranca, no està vinculada a la Festa Major. Nosaltres no tenim res a veure amb ella, però això no vol dir que li haguem de donar l’esquena, ja que és una cosa més de la vila. Si tots pretenem fer festa podem parlar i entendre’ns. Aquest any el lema és “Vine a fer història” perquè tots hi tenim cabuda. Tots som Festa Major.


Com a casteller notes que hi ha un estira i arronsa entre castellers i balls pel que fa al tema d’horaris?


Bé, tothom escombra cap a casa seva: els castellers creuen que els balls s’allarguen i els balls creuen que tot es fa pels castellers. Però nosaltres intentem portar-nos bé amb tothom, ja que tots formem part de la Festa Major. No crec que ens portem malament, sinó que simplement volem gaudir la festa al màxim.


Com decidiu quins grups musicals es porten a la Festa Major per tal de satisfer al màxim de persones?


No és difícil triar: cal escoltar la gent i informar-se una mica. A mi m’han arribat a parar al mig del carrer demanant-me que porti algun grup en concret! Per satisfer a tothom s’haurien de fer mil festes majors, però sabem quins són els grups que estan de moda, els que treuen disc aquest any, els que fan gira d’aniversari, etc. Veus el que funcionarà, tot i que també s’ha de mirar el pressupost.

Tudela al local de reunions dels administradors. Al fons, moments històrics de diverses Festes Majors // FOTO: Joana Sadurní

FESTA MAJOR 2015


Ara ja sabem que la Troba Kung-Fú actuarà a aquesta Festa Major. Quan tindrem notícies sobre la resta de grups d’enguany?


Aviat i crec que agradarà als joves.


Què és el que més et preocupa que no pugui sortir bé aquesta Festa Major?


Personalment la diada castellera. Crec que veurem un dels millors Sant Fèlix de tot els temps. Per la meva experiència castellera i pel nivell que tenen les colles actualment, crec que enguany farem una diada històrica.


Vau contemplar seriosament portar cinc colles?


Sí.


I què va ser allò que us va fer enrere?


No volíem deixar ningú fora, però vam fer uns estudis i a nivell de seguretat és molt difícil gestionar-ho. Per les assistències mèdiques i la capacitat de la plaça vam veure que era impossible. Si hagués estat un altre dia de la setmana potser s’hauria pogut tirar endavant, però aquest any Sant Fèlix es celebra en diumenge i Vilafranca és Capital Cultural. Això significa que vindrà molta més gent.


Pel fet de ser casteller tens més pes a l’hora de decidir quines colles venen a la diada?


Sóc el que més hi entenc, però tots tenim opinió. La decisió no és completament meva i de fet va costar triar. Vam intentar fer un estudi de cada colla, les vam anar a veure i ho vam intentar portar de la millor manera possible. Les impressions que ens van deixar les cinc colles van ser tan bones que no sabíem que fer, totes tenen dret a actuar-hi.


Manteniu relació amb els administradors de l’any passat?


Sí. Els necessitem per la seva experiència. El que ens van aconsellar va ser sobretot que ens portéssim bé entre nosaltres, que és la clau de tot. I realment crec que hem fet un grup molt bo, riem molt. Som una petita família.


Recordes alguna història en concret de Festa Major?


Recordo les festes majors de fa 20 anys, quan tornava de matinades i anava a la fira o a esmorzar, quasi no parava per casa i dormia poc, però sobretot recordo les diades castelleres. Hi ha una diada en concret que em va tocar molt que va ser la del 2013, quan es va descarregar el 3de10. Vam picar molta pedra per aconseguir-ho. Però espero que la Festa Major que recordi d’aquí en endavant sigui la de 2015!

 

Realització de l'entrevista: tot l'equip de VIvint la cultura

Redacció: Clara Rodergas i Joana Sadurní


SEGUEIX-NOS!
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
DESTACATS
bottom of page